TAL

Gestió Integral de Recursos Ambientals.

Projectes estratègics vinculats al desenvolupament i millora de la gestió sostenible d’organitzacions i territoris.

Oferim una mirada transversal i solucions innovadores en residus, energia, mobilitat, urbanisme, educació, comunicació, participació i cohesió social.

Noticies

Com ens afecta la Zona de Baixes Emissions de Barcelona?

Responem els principals dubtes que han sorgit amb l'entrada de la ZBE a l'àrea de Barcelona

A continuació trobaràs les respostes als principals dubtes de l’entrada en vigor de la ZBE.

Què és la ZBE?

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una àrea protegida de més de 95 km2, al voltant de les rondes de Barcelona, en què no poden circular els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT. L'objectiu és lluitar contra la contaminació per protegir la salut de les persones, de la ciutat i del planeta.

Quan afecta?

Des del 15 de setembre del 2020 s’apliquen les restriccions els dies feiners, de dilluns a divendres, de 7 h a 20 h.

On afecta?

La ZBE Rondes, engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), el municipi de l'Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Així i tot, s’ha de tenir en compte que altres ciutats del país també estan implantant ZBE pròpies, informa’t al teu ajuntament per conèixer quines restriccions es portaran a terme al teu municipi.

A qui afecta?

Les restriccions afecten 50.000 vehicles, un 20% del parc actual que circula per la ZBE. En quatre anys, es preveu que deixin de circular 125.000 vehicles contaminants. Són els cotxes, les motos i els ciclomotors als quals no els correspon el distintiu ambiental de la DGT:

 • Turismes:
  • Gasolina: matriculats abans del gener del 2000.
  • Dièsel: matriculats abans del gener del 2006.
 • Motos i ciclomotors: matriculats abans del gener del 2003.

Com pots saber si tens el distintiu?

Per assegurar-se de si el vehicle té o no l'etiqueta ambiental, es pot comprovar a través del web la DGT o de l'Ajuntament de Barcelona.

Si al vehicle li correspon el distintiu i no el té, es pot comprar per 5 euros a través de Correos, sigui per internet o a les oficines, adjuntant la documentació necessària. També es pot trucar al 060.

És recomanable portar el distintiu, però no és obligatori.

Què passa amb els vehicles professionals?

Furgonetes, camions, autocars i autobusos tenen una moratòria d'un any per adaptar-se a la normativa i poden circular encara que no els correspongui el distintiu ambiental de la DGT.

A partir de l'1 de gener del 2021 s'ampliarà la prohibició permanent de circulació dins la ZBE als vehicles professionals sense l'etiqueta de la DGT, majoritàriament els matriculats abans del 2005-2006.

Els taxis queden inclosos en les restriccions, però en general són vehicles nous i més d'un 30% són híbrids, elèctrics o de gas. L'objectiu per aquest any, és reduir a menys de la meitat els taxis dièsel de les ciutats metropolitanes, i per l'any 2025 al 33%.

Hi ha excepcions?

Alguns vehicles poden circular sense restriccions, fins a la renovació per un vehicle amb distintiu ambiental de la DGT:

 • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda;
 • Serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies);
 • Serveis essencials (mèdic, funerari);
 • Vehicles de persones amb malalties que els condicionen l'ús del transport públic;
 • Vehicles singulars de feina (unitat mòbil de ràdio o televisió o bibliobús).

També, durant el 2020, poden circular per la zona de baixes emissions els treballadors que ingressin menys de 8.000 euros i que acreditin que necessiten per a la feina un vehicle sense distintiu.

Els vehicles estrangers poden circular?

Els vehicles amb matrícula estrangera estan sotmesos a les mateixes restriccions que els matriculats a l'estat i han de demanar l'autorització a l'Àrea Metropolitana de Barcelona si volen entrar dins la ZBE. Han de pagar 5 euros per un permís de llarga durada o 2 € si és per un dia.

Es donen permisos d'un dia?

S'autoritzen un màxim de dies anuals per als cotxes més contaminants, sense etiqueta, que han de pagar 2 euros diaris.

Com es pot demanar l'autorització?

Tant per als vehicles exempts del distintiu com els estrangers o per a les visites puntuals cal tenir autorització, que es tramita a l'AMB.

També es pot trucar al 930 333 555, laborables de dilluns a divendres de 8 a 20 hores, o al 010, tots els dies 7 a 23 hores. La atenció presencial es realitza a la seu de l'AMB (C. 62, núm. 16-18, Zona Franca, 08040 Barcelona) amb cita prèvia, els laborables de dilluns a divendres de 9 a 14 hores.

Com es controla?

El control es fa automàticament amb més d'un centenar de càmeres que llegeixen les matrícules i que comproven si els vehicles estan autoritzats per circular.

Quan comencen a multar?

Durant el primer trimestre de l'any es va deixar un període d'adaptació, i a partir de l'1 d'abril de 2020 s'anava a començar a multar però les circumstàncies amb la Covid-19 han fet ajornar l'inici. Actualment, a partir del 15 de setembre ja es comença a sancionar.

De quant seran les multes?

Les multes per infracció lleu seran de 100 euros i pujaran a 200 en el cas d'infraccions greus i 500 les molt greus.

En cas de reincidència, poden augmentar un 30%. Si un vehicle no deixa de circular il·legalment per la ZBE, pot rebre una segona sanció al cap de 90 minuts de la primera.


Per a més informació entra al web especific de la ZBE de l'AMB.


Article publicat el desembre de 2019 i actualitzat el setembre de 2020.

título portada noticias(ca)

Actualitat i noticies sostenibles

CoalaWeb News (ca)

Catalunya lidera el rànquing de sostenibilitat hostalera aquest estiu amb una puntuació de 8,7 sobre 10 Gràcies a un creixement de 16,8 punts percentuals, l'hostaleria catalana registra el ...

Nova Guia de Macroinvertebrats Fluvials de Catalunya Víctor Osorio, Núria Bonada i Maria Àngels Puig presenten la nova Guia de Camps dels Macroinvertebrats Fluvials de Catalunya Els ma...

On va el vidre després del contenidor?

On va el vidre després del contenidor? Silvia Mayo ens explica les funcions d'Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona el reciclatge de vidre de tot l'Estat. Silvia Mayo, Gerent de Ca...

Com ens afecta la Zona de Baixes Emissions de Barcelona? Responem els principals dubtes que han sorgit amb l'entrada de la ZBE a l'àrea de Barcelona A continuació trobaràs les respostes als principa...

Infraestructura verda i els seus efectes en la població Les plantes són un gran aliat a l'hora de planificar carrers i infraestructures viàries. La infraestructura verda ofereix solucions...

Impulsem la mobilitat sostenible a Sant Boi Arriba a Sant Boi de Llobregat el primer cotxe de Som Mobilitat al sud de la regió metropolitana de Barcelona. Víctor Luna, fundador d'Eco...

CoVid 19 i el Dia Mundial del Medi Ambient 2020 EcoGIRA celebrem el 5 de juny amb un nou canal de YouTube! Víctor Luna, ambientòleg i fundador d'EcoGIRA, és la cara escollida per...

Reclamem “Més ciència als informatius de la CCMA” EcoGIRA s'adhereix al manifest per reclamar Més ciència als informatius de la CCMA. La iniciativa Més ciència als informatius de la CCMA, recolzada...

EcoGIRA se suma a la campanya: Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat! Sota el lema “Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat¨, entitats i organitzacions de tot Catalunya engeguem una campanya per ...

T-Casual o T-Usual? Quina em va millor?

T-Casual o T-Usual? Quina em va millor? Analitzem les noves tarifes del transport públic de l'àrea de Barcelona La noves targetes T-Casual i T-Usual han creat molt de rebombori, però tenim més opcio...

Nou any, nous objectius!

EcoGIRA: Nou any, nous objectius! Victor Luna - Solucions Sostenible evoluciona i creix a EcoGIRA Un nou projecte que ens permet avançar cap a territoris més sostenibles Aprofitem aquest canvi d'an...

3r Ral·li d'Eficiència Energètica

3r Ral·li d'Eficiència Energètica Víctor Luna forma part de l'equip organitzador del 3r Ral·li d'Eficiència Energètica de Som Mobilitat El 23 de novembre es realitza el primer ral·li de Som Mobilita...

More Articles

Back to Top